ΑΙΘΙΟΨ Φωτογραφικό Εργαστήρι ΜΑΡΩΣ ΚΟΥΡΗ
May 31, 2024
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος το δίγλωσσο, φωτογραφικό λεύκωμα «Αιθίοψ – Ethiopian» της ομάδας του βιωματικού εργαστηρίου της Μάρως Κουρή στις φυλές της κοιλάδας του ποταμού Όμο στην Αιθιοπία.
Φωτογράφοι του εργαστηρίου που συμμετέχουν στην έκδοση:
Αμαρυλλίς Ασημομύτη, Δημήτρης Καραγεωργίου, Παναγιώτης Κατσαλούλης, Μάρω Κουρή, Λιάνα Μαλανδρενιώτη, Χριστίνα Μαραγκού, Νίκος Μπουζιτσέπης, Ηρώ Παπά, Αθηνά Πέρκα, Έφη Φουνκ
« To βιωματικό εργαστήριο Φωτογραφίζοντας με το Κλικ της καρδιάς είναι η αφορμή για να έρθουμε κοντά στην ευαλωτότητα μας και στα άβολα κομμάτια μας. Μέσα από τη φωτογραφική διεργασία του εργαστηρίου και μέσα από τις προκλήσεις του ταξιδιού κοιτάζουμε τον καθρέφτη μας.
Ευγνωμονώ γι’ αυτό την ομάδα. Οι φωτογραφίες μας είναι μία απόπειρα μεταφοράς της ιστορίας του κάθε ταξιδευτή σαν αρμονικό σύνολο μέσα από τις αντιθέσεις που βιώσαμε σε έναν τόπο πίστης, ταπεινότητας και μεγαλοπρέπειας.
Στο Τούρμι μάς καλωσορίζουν οι γυναίκες Χάμερ, με τα μαλλιά πλεγμένα σε δαχτυλίδια με λάσπη και βούτυρο. Στις όχθες του Όμο μάς καλωσορίζει η φυλή Κάρο, ένα μείγμα βοσκών και ψαράδων. Γυναίκες της φυλής Ντέσενεχ αναδύονται σαν φιγούρες του Τζιακομέτι μέσα από τις χαμηλές καλύβες της ερήμου. Στο Εθνικό Πάρκο Μάγκο οι γυναίκες Μούρσι παραμορφώνουν στα αυτιά και το κάτω χείλος τους βάζοντας χειροποίητα, πήλινα πιάτα.
Μέσα από τα κλικ στην Αφρική, φτερούγισε η ψυχή μας.
Μέσα στην περιπέτεια ανέβλυσε η εσωτερική χαρά που ήταν κι ο στόχος: στην άγρια, ανόθευτη φύση να βρούμε την αρμονία στη σύνθεση της εικόνας. Φωτογραφίζοντας ανθρώπους συμφιλιωμένους με τη φύση, που εμπνέονται από έναν σπόρο, ένα λουλούδι, ένα φτερό, ένα δέντρο, που βάφουν τα σώματά τους και ντύνονται με τα δώρα της, εκφραζόμαστε λυτρωτικά.»
Μάρω Κουρή
Χορηγός έκδοσης: Ελληνο-Αιθιοπικό Επιμελητήριο .
1
Previous post
“Νazism in Greece” – De Correspodent